Мали принц – књига о одрастању

downloadМали принц је једноставна прича са дубоком филозофском поруком – о људској суштини, осећањима, пријатељству, отуђености и бесмислу света одраслих који су заборавили дете у себи.

Новела француског писца и пилота Антоана де Сент Егзиперија настала је  у САД 1943. године. Егзипери је годину дана касније, 1944. године нестао у Европи, у ратном вихору над Медитераном. Мали принц је након рата објављен у Француској и постигао је велику светску популарност – књига је преведена на преко 250 језика и објављена у 200 милиона примерака. До данас је најпревођенија књига на свету, одмах после Библије. Проглашена је за најбољу књигу 20. века у Француско.

Мали принц је биће са свемирског астероида које, на свом интергалактичком путовању среће разне ликове и учитеље – лисицу, змију, различите становнике на планетама… Од лисице сазнаје да се све оно што је суштинско сазнаје срцем, и да је невидљиво оку.

Необично пријатељство рађа се са пилотом кога среће у пустињи на почетку књиге. Следи емотивна прича о људској природи и повратку сопственој суштини, која садржи неколико слојева. Испод сваког слоја крије се важнији део наше личности, а најдрагоценије је дете у нама, одавно прекривено обавезама и бригама.

Пуно је и незаборавних цитата (’одговоран си за онога ко ти постане пријатељ’, ’време посвећено ружи је оно што је чини вредном’) а пишчев стил, једноставан језик и цртежи, емоције и снажне поруке учинили су ово дело универзалним.

Поетска, али и филозофска књига је и критика друштва, прича о човековој слободи и дело са аутобиографском нотом – и пилот у књизи и сам Егзипери имали су искуство изгубљености у пустињи – али и изгубљености у свету у ком живе и запитаности над њим. Књига која је самом аутору била и бекство и исходиште данас је важна литература многим читаоцима у свету. Деца у у њој проналазе топлину, необичну причу, забавне илустрације. За одрасле Мали принц је књига којој се често враћају.

 

Теме

Као и у многим књижевним делима овде име више од једне главне теме. Све теме су везане за људску природу.  Приказане су кроз интеракцију главних и других јунака, од којих сваки представља различите карактере и погледе на свет.

Поменули смо неке теме на часу, па да их поновимо опет:

АВАНТУРА, ДЕТИЊСТВО, МАШТА, ОДРАСТАЊЕ, ПРИЈАТЕЉСТВО, ЉУБАВ, УЧЕЊЕ, СПАСЕЊЕ, НАДА, ОДГОВОРНОСТ, СВЕТЛОСТ, СУШТИНА, РАДОЗНАЛОСТ….

а насупрот њима критикује се

ОТУЂЕНОСТ, БЕСМИСАО, РУТИНА, НЕЗАДОВОЉСТВО, ПОХЛЕПА, БЕЗВОЉНОСТ, НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ И ОПТЕРЕЋЕНОСТ НЕВАЖНИМ СТВАРИМА…

 

Ликови

Мали принц

Становник малене планете о којој води бригу, заљубљен у ружу, због несрећне љубави одлази на галактичко путовање, на путу среће различите становнике планета, од сваког понешто научи и на крају доспева на земљу где стиче највеће поуке. Радознао је, не одустаје од питања док не добије одговор, а лепота и чистота његове душе делују лековито на све око њега. Он често ствара и даје нова значења појмовима и стварима – „пустиња је лепа јер се негде у њој крије извор, вода је добра за срце…“

Неки познаваоци овог романа наводе да је он парабола приче о Исусу Христу, његов долазак на земљу и нестанак тела на крају, са свим оним што је дао и пробудио код свих које је срео, укључујући и читаоце.

Пилот

images (5)Наратор и писац скривен у њему, научио је да се претвара у свету одраслих, али је сачувао дете у себи. Хтео је да буде уметник, али су га чланови породице спречили у томе, па је постао инжењер и пилот. Након пада у пустињу среће малог принца и тај сусрет мења његов живот.

Ружа

imagesСтворење које је неким случајем рођено на планети малог принца, која га очарава лепотом и мирисом, а истовремено мучи залудним и захтевним задацима. Тражи да је чува под стакленим звоном, нељубазна је и нимало ласкава, намеће малом принцу веровање да је она јединствена и непоновљива. Зато ће он бити затечен и изненађен кад на Земљи затекне хиљаде ружа као што је она.

Тек на његовом одласку она ће му признати љубав. Ослободиће га обавезе да је залива и остави под стакленим звоном јер је све то била представа. Он ће  на Земљи, захваљујући лисици, схватити да је то био начин да га она веже за себе, због љубави.

Треба судити по делима, а не речима.

Суштина је очима невидљива. 

Као и љубав. Не заборавите то, девојке које читате овај блог :))

Лисица

images (4)Најмудрији лик у роману, њене поруке најјасније допиру до нас, до пилота преко принца и тичу се и усамљене руже на далекој планети.

Пријатељство и љубав  се стичу и негују. Припитомити некога значи уложити време и осећања у ту везу, значи одговорност за ту особу касније. Људи су заборавили на ове важне ствари, више се вежу и брину за кола, новац, ствари него за људска бића. Лисица је једноставна и срећна особа, лови кокошке, бежи од ловаца и не треба јој више од тога. Али уме да пружи пријатељство , љубав и савет, а то се данас ретко среће.

Змија

Представља неколико ствари у роману. Из библијске перспективе, она је зло овога света, које је непознато малом принцу. Он није био на земљи довољно дуго да се сусретне са људским злом. Она је врло убедљива и када схвати колико он чезне и тугује за ружом и домом, понудиће му да га тамо „врати“. Такође, она представља смрт. Мали принц не схвата шта тај „транспорт“ значи и са дечјим поверењем прихвата понуду.

Змија није много страшнија од других опасних појава у роману и свету одраслих уопште, а деца јесу често несвесна тих опасности.У сваком случају, змија и мали принц веома поштују једно друго. Змија је мудра и моћна, говори само у загонеткама.

Она је симбол сваког ризика, кад каже да она решава све загонетке, можемо је схватити буквално и метафорично. Принц ће показати невероватан акт љубави према ружи кад допусти змији да га уједе.

Краљ – Воли да контролише и доминира.

Уображенко – захтева да га обожавају.

Пијаница – избегава проблеме и бол пијући алкохол.

Пословни човек – стално рачуна и мисли на зараду.

Фењерџија – он је добра особа, али једноставног и ограниченог ума.

Географ – веома је паметан, али није практичан ни предузимљив.

Скретничар – незаинтересовано шаље возове у разне правце пуне незаинтересованих људи.

Трговац – продаје пилуле које штеде време људима, да би имали више времена да ураде још нешто…

Руже, стене – показују испразност,  безначајност и бесмисленост неких наших свакодневних поступака или масовних навика…

Симболи и значења

Роман је писан врло сажето и кондензовано, а препун је симбола, ауторових порука и алегорија, и захтева пажљиво читање. Многе су књиге настале као тумачења смисла и порука овог романа, од баобаба, преко пустиње, до руже и лисице.

Самим избором јунака који немају имена, већ су то одређена створења која срећемо у баснама или бајкама, овај роман започиње игру откривања скривених кодова и значења.

Зато у њему подједнако уживају одрасли и деца. Али, понекад се мора и нешто радити па ће у наставку свако од вас бирати тему за свој рад. Најбоље радове ћемо одмах повезати са овим постом.

 

Теме и питања за есеје

Усамљеност и туга у роману

Авантуристичко против  свакодневног

Љубав и пријатељство

Мали принц – критика савременог човека

Човек само срцем добро види, суштина је очима невидљива

Лепота је у оку посматрача

Љубав је чаробна лампа која те осветли изнутра

Пилотов однос према малом принцу – од нежности до зависности

Шта све могу бити звезде

Шта стварима и појавама даје смисао

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s