Авантуре Тома Сојера -истраживачки задаци

bio-author-mark-twain-6330949f-jpg-400x400_q90_box-46610316421278_crop_detail

Марк Твен је псеудоним Семјуела Ленгхорна Клеменса који је рођен 30. новембар 1835. у месту Флорида, а умро 21. априла 1910. у Редингу. Ипак, Ханибал је место његовог детињства јер је у том градићу на Мисисипију, надомак индијанске територије, живео од четврте године.

 

Марк Твен је био један од највећих хумориста у светској књижевности и први типично амерички књижевник. Он је америчко друштво осликао у широком распону односа међу људима и њихових осећања – од животне среће и удобности до мрачних страна и безнађа.

Детињство је провео на обалама Мисисипија баш као његови најпознатији јунаци Том Сојер, Хаклбери Фин и њихови другари. Његов живот је, такође, био пустоловина: радио је на речном броду, био у потрази за златом у Калифорнији, путовао по Средњем Истоку и Европ

Амерички писац Ернест Хемингвеј је једом приликом рекао да „сва америчка књижевност потиче из књиге Марка Твена о Хаклбери Фину“.

Познат је и као добар пријатељ Николе Тесле, генија који је рођен у личком месту Смиљану, а живео и стварао у Сједињеним Америчким Државама.

Туристи из целог света долазе у градић Ханибал на реци Мисисипи у држави Мисури, да виде место које је Твен описао. Ханибал има посебан значај за аутора романа о дечацима с америчког југа у чију славу је у том јужном градићу основана „Дечачка кућа“.

То што је Марк Твен у Ханибалу „био изложен свему – од школе, цркве до ропства – и што је ту провео детињство, касније је обогатило његове текстове“, сматрају критичари.

Музеј у Ханибалу се брине о местима која је Твен овековечио у књигама о авантурама Тома Сојера и Хаклбери Фина. Кућа у којој је славни писац живео привлачи туристе из целог света, исто као и бела ограда коју је невољно фарбао његов јунак Том Сојер.

 

 

Драги петаци,

пред нама је узбудљива недеља рада на једном од најпознатијих дечјих романа на свету. Посматраћемо овај роман из различитих углова, а неке од њих можете и сами да анализирате код куће и да дођете припремљени на час.

Подсећам вас још једном на задатке о којима смо разговарали:

1.Пратићемо четири главне линије радње романа:

а) однос Тома Сојера и Беки Тачер,

б)  епизода на Џенкинсоновом острву и њене  последице

в)  случај убиства

г) потрага за благом

Користите ове четири главне приче као почетну позицију и повежи мање догађаје са њима.

2.Изабери посебне епизоде у роману, покушај да их наведеш што више.(у односу колико их има)

3.Истражи на који начин Марк Твен користи сујеверје краја у коме је одрастао у роману. Пронађи те примере у књизи  и покажи какву улогу сујеверје има у различитим ситуацијама. За овај задатак треба више времена.

4.Пронађи и забележи биљни и животињски свет у роману.

5.Сазнај нешто о реци Мисисипи.

6.Направи списак ликова из романа и уз сваки напиши укратко ко је, какав и какву улогу има. Ево примера:

Маф Потер – безопасна локална пијаница, оптужен за убиство које није починио.

7.Том и Хак Фин су најпознатији пар америчке књижевности. Њих двојица су потпуно различити, повезују их заједничка интересовања.

Анализирајте све разлике између ових јунака – начин живота и карактери.

8.Размислите о односу људи у малом граду, ко је најутицајнији,како живе породице дечака, какав је однос белаца и других раса, да ли сте чули за расизам.

Наравно, ово нису задаци за сутра, већ до краја рада на лектири.

А НА ОВА ПИТАЊА ВИ ДОДАЈТЕ ОДГОВОРЕ И КОМЕНТАРЕ:

 1. Шта је у суштини сврха засебних епизода у роману?
 2. Како Твен дефинише рад и забаву? ( Епизода фарбања ограде)
 3. Пронађи све примере Томовог частољубља ( љубави према слави)
 4. Наведи Томове омиљене књиге и како оне утичу на живот дечака.
 5. На који начин Твен повезује лабаву структуру романа?
 6. Ако ти се неки лик посебно допада, поведи дискусију о њему.
 7. Наградићу петицом ПРВИ одговор на питање: Прочитај пажљиво поново поглавље о првом дану на острву: Шта Твен зна, а дечаци не знају?

 

Пре свега, уживаћемо у доживљајима јунака,а овај рад неће бити напоран.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

5 мишљења на „Авантуре Тома Сојера -истраживачки задаци

 1. 2 .
  Mark Tven smatra da rad koji se predstavi kao zabava moze biti privlacan.
  3.
  Primeri Tomovog castoljublja su u scenama:kada Tom ne ostavlja tetki oprostajnu poruku vec se pojavljuje na svojoj sahrani i pravi se da je heroj. Zbog zelje za slavom Tom je otisao u gusare. Otisao je i da trazi blago zbog slave a takodje se trampio za kartce da osvoji Bibliju.
  4.
  Tom je citao knjige o piratima i iz tih knjiga je saznao kako su izgledali i kako su se ponasali. Takve knjige su podstakle Toma da ode u gusare.
  7.
  Tomovo piratsko ime je Crni Osvetnik koji se pojavljuje u romanu koji je nastao par godina kasnije u odnosu na godinu odvijanja radnje u knjizi ,,Avanture Toma Sojera“, tako da Tom nije mogao da izvuce to iz omiljenog stiva kada tada ono nije postojalo. Mark Tven je znao za tu knjigu.

  Свиђа ми се

 2. 1.Svrha je da se pokaze i docara detinjast um i koliko je ustvari lepo biti dete.
  2. Mark Tven je pisao radove koji u sebi imaju zabavu da bi nas,decu,privukao.
  3. Primere Tomovog castoljublja moyemo videti u sledecim scenama:Tom je menjao kartice da bi dobio Bibliju.Tom je otisao u gusare i nije ostavio tetki Poli poruku i sa svojim drugovima se vratio na svoju sahranu. Tom je takodje otisao u potragu za blagom da bi postao slavan.
  4.Tom je najvise voleo price o piratima.U njima je saznao mnogo stvari o tome oa je iz tih knjiga dobio inspiraciju da ode u gusare i da postane jedan od njih.
  5.Mark Tven to povezuje opisom vremena izmedju Tomovih avantura.
  6.Najvise mi se svideo Tom u ovom romanu. Tom je decak koji voli avanture i zabavu. On nikako ne voli da ide u skolu i da uci, ali mnogo voli da cita knjige.

  Свиђа ми се

 3. 1. Zasebne epizode u romanu ,, Tom Sojer “ čine roman zanimljivijim . Svaki deo nosi sa sobom nove dogodostine decaka i njegovih prijatelja.
  2. Mark Tven je u delu sa farbanjem ograde spojio nezanimljiv posao sa zabavom i iz svake neprijatne situacije izvukao nesto lepo i korisno.
  5. Pisac strukturu romana povezuje tako sto junake dovodi u razne nevolje i opasne situacije prikazane avanturama . Tom i njegova druzina se na zanimljiv način izbavljaju i postaju junaci .

  Свиђа ми се

  • ISPRAVAK:
   1. Zasebne epizode u romanu ,,Tom Sojer“ čine roman zanimljivijim. Svaki deo nosi sa sobom nove dugodovštine dečaka i njegovih prijatelja.
   2. Mark Tven je u delu sa farbanjem ograde spojio nezanimljiv posao sa zabavom i iz svake neprijatne situacije izvukao nešto lepo i korisno.
   5. Pisac strukturu romana povezuje tako što junake dovodi u razne nevolje i opasne situacije prikazane avanturama. Tom i njegova družina se na zanimljiv način izbavljaju i postaju junaci.

   Свиђа ми се

 4. 1. Svrha zasebnih epizoda u romanu jeste opisivanje različitih avantura Toma Sojera i njegovih drugara, ali i takođe prikazivanje dečijeg karaktera u raznim situacijama.
  2. U ovom romanu Tven je pokazao kroz epizodu farbanja ograde da čak i najdosadniji posao može biti zabavan ako imamo mašte da ga takvim učinimo.
  3. Primeri Tomovog častoljublja nalaze se u epizodama kada je preuzeo krivicu i dobio batine umesto Beki i zadivio svu decu u razredu, kada je rekao istinu da ubica nije Maf Poter i zbog toga ga uzveličale čak i seoske novine, kada je odustao od poruke tetka Poli jer je želeo da vidi kako ga celo selo žali i pati jer su mislili da je mrtav, kada na ostrvu zamišlja sebe kao hrabrog gusara koji se ne boji smrti a da ga Beki može videti.
  4. Tomove omiljene knjige su bile o gusarima, pa je on zbog njih dolazio na razne ideje i upuštao se u razne avanture koje su bile čak i nepromišljene jer je želeo da imitira život svojih junaka – gusara.
  5. Mark Tven u svim epizodama uključuje glavnog junaka Toma Sojera i tako povezuje roman u jednu celinu.
  6. Najviše mi se dopada Tom Sojer, on je maštoviti dečak ali njegove maštarije ponekad mogu biti opasne. Shvata da su škola i znanje važni ali ga mrzi da uči jer više voli da se igra.

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s